Sublieme Roero Arneis Tistin DOCG 2020

15,50

Een typische Italiaanse zeldzaamheid deze Sublieme  Roero Arneis Tistin  DOCG 2020, gemaakt door Marziano Abbona voor 100%  van de Arneis Druif.

Dit zal jou ook zeker verrassen, zo aromatisch, kruidig, een zweem van subtiele kruiden komen je tegemoet, je proeft rijpe gele perzik, tropische ananas,  acaciabloemen,  zoethout, een klein bittertje  en zelfs salmiak.

De wijn is super geconcentreerd, fris en je kunt er zo lang van nagenieten, de afdronk is eindeloos.

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Lees meer!

Alles over de historie en de perfecte wijntechniek van deze fles

Wijntechniek

Eigenaar: Azienda Agricola Abbona
Land: Italie
Gebied/Streek: Piemonte / Langhe
Wijnbereiding: De druiven voor de Roero Arneis Tistin DOCG 2020 worden handmatig geplukt, ontsteelt en zacht geperst en gefermenteerd bij een temperatuur tussen de 16-19 graden. De wijn rijpt vier maanden op de droesem, daarna wordt de wijn ongefilterd gebotteld en rijpt nog een maand op de fles bij een constante temperatuur van 14C voordat het op de markt wordt gebracht. Hoofdwijnmaker is Giuseppe Caviola, en zijn dochter is zijn rechterhand, een rijzende ster die hem helpt om hoge kwaliteiten te behalen. Op het etiket zie je een vlinder afgebeeld staan, dat verwijst naar de naam Tistin dat vlinder betekent. De druif Arneis wordt ook wel Nebbiolo Bianco of Bianchetta d’Alba een autochtoon wit druivenras uit de Piemonte, een ras dat toch al vele eeuwen oud is. Begin jaren 70 was dit ras volledig verdwenen , het is een moeilijk ras om te telen, weelderig groeiend en zeer gevoelig voor echte meeldauw. Vroeger werd dit ras ook wel gebruikt om met de Nebbiolo druiven te blenden, om hier de stugge tannines wat van te verzachten. De Arneis druif rijpt vroeg en geeft een laag rendement af , maar de concentratie zal hierdoor des te hoger zijn. Marziano Abbona maakt mede hierdoor deze Sublieme Roero Arneis Tistin DOCG 2020
Wijngaard en bodem: De wijngaarden van Abbona bestaat uit 52 hectare en strekken zich uit over de gebieden Dogliani, Montforte d’Alba en Novello. Marziano Abbonna was pas 14 jaar toen zijn vader overleed, hij kwam dus al heel jong plotseling aan het roer van de Wijngaard. maar groeide uit tot een bevlogen wijnmaker. De wijnstokken zijn inmiddels tot 60 jaar oud, en beschikken over een hoge kwaliteit. De bodem bestaat uit mergelzandsteen en een hoog gehalte aan kalksteen, klei en zand. Het zijn prachtige vergezichten deze wijngaarden Hierdoor heeft de bodem een grote doorlatendheid, de grond is vrij arm aan organisch materiaal maar wel rijk aan minerale zouten. Alles wordt biologisch en duurzaam bewerkt, dat betekent absoluut zonder pesticiden en dat resulteert in een Sublieme Roero Arneis Tistin DOCG 2020.
Oogstwijze: handmatig
Druivensoort: Arneis
Alcohol: 13,5%
Schenktemperatuur: 10-12 C inhoud 750 ml
Glaswerk: Chianti glas ( smal)
Drinken: nu tot 2024
Karafferen/Decanteren: beide niet gewenst

Over the Roero Arneis Tistin DOCG 2020

Een lust voor het oog maar ook zeker in de mond, zo genieten van deze Sublieme Roero Arneis Tistin  DOCG 2020  een Italiaanse zeldzaamheid gemaakt van de Arneis Druif.

Pure kwaliteit, spanning en concentratie, waar de elegantie de boventoon voert. Dit moet jij toch ook geproefd hebben!😊

Niet voor niets komt deze wijn uit het beroemde gebied Piemonte, waar de Barolo, barbaresco en moscato d’asti floreren,  deze Sublieme Roero Arneis Tistin  2020 DOCG,  kan rustig aan het

lijstje Toppers uit de Piemonte toegevoegd worden.  Abbona heeft niet voor niets al 12 keer de Tre Bicchier Award gewonnen bij de Gambero Rosso Wine Guide..

 

Anderen bekeken ook