Hoe u gemakkelijk uw eigen wijn kunt verbouwen..

Door de warmere temperaturen in Nederland wordt ons land steeds toegankelijker om wijn te verbouwen. Uw eigen wijn op tafel zetten kan daarom ook zeer eenvoudig zijn. Volg de onderstaande stappen en maak uw eigen wijn!

Uw eigen druivenrank in de tuin heeft veel warmte nodig. Plekken die warmte goed vasthouden is bijvoorbeeld op het dak van uw huis of tegen een muur. Ook is het belangrijk dat de grond veel kalk bevat, hierdoor groeien wortels beter en is er minder water nodig. Heeft u geen geschikte plek? Dan kunt u ook altijd puur druivensap uit de supermarkt gebruiken. 

Hulpmiddelen dat u nodig heeft zijn een:

  • Druiven of druivensap
  • Gist
  • witte emmer
  • glazen fles met waterslot
  • Vitrage of zeef
  • hevel
  • vochtdoorlatende doek

Stappenplan

Stap 1 –> Was de druiven en verwijder de steeltjes

Stap 2 –> Verzamel alle druiven in de witte emmer 

Stap 3 –> Pers het sap uit de druiven met de hand of keukenmachine

Stap 4 –> Scheidt het sap van de velletjes met een vitrage of zweef.

Stap 5 –> Voeg het gist bij het druivensap toe en giet alles in een grote glazen fles met waterslot. Zo kan druk dat vrijkomt van het gisting proces ontsnappen maar kan er geen vuil bij. Na twee dagen gaat het mengsel gisten en hoort u bubbelend geluid

Stap 6 –> Laat heet mengsel zo’n 6 weken gisten op een donkere warme plek

Stap 7 –> Giet het mengsel in een andere fles of emmer met en waterslot

Stap 8 –> Laat het mengsel nog 4 tot 6 weken nagisten. 

Stap 9 –> Bottel dee wijn en serveer gekoeld.

Stap 10 –> Proosten maar!