Hoe houdt u een geopende wijnfles lang houdbaar?

Een geopende wijnfles is helaas niet lang houdbaar. De regel geldt dat een fles wijn 2 tot 3 dagen kan bewaren, doordat de meeste wijnen na deze tijd geoxideerd zijn. We worden er niet ziek van, maar de wijn verliest aroma’s en smaakt steeds zuurder.  

Hoelang is wijn houdbaar?

De ene geopende wijnfles is langer houdbaar dan de ander. Bewaar de wijnfles altijd in de koelkast, want kou vertraagt het oxidatie-proces.

  • Rode wijn: Gemiddeld zijn rode wijnen 2 dagen houdbaar. Maar goedkope wijnen soms zelfs maar 1 dag. Was het een wijn met veel tannine? Dan is het mogelijk om deze 3 dagen te bewaren.
  • Witte en rose wijn: Gemiddeld kunt u deze wijn maximaal 4 dagen laten staan. Een wijn van goede kwaliteit is langer houdbaar.
  • Mousserende wijnen: Na opening verdwijnt snel het koolzuur in de wijn. Hierdoor kunt u deze max 1 dag bewaren.
  • Zoete witte wijn: Kunnen langer houdbaar blijven na openen, maximaal 5 dagen. De smaak kan weel veranderen.
  • Versterkte wijn: Na het openen kunnen deze wijnen zeker een maand houdbaar blijven.
Zo verlengt u de bewaartijd

Bewaar een geopende wijnfles altijd in de koelkast. Daarnaast is het belangrijk dat de wijn zo weinig mogelijk in contact komt met zuurstof. Doe dus altijd en kurk of wijnstopper op de wijnfles direct na gebruik.

Geen accessoires in uw keuken? Gebruik dan een lege plastic fles, met voorkeur een mineraalwater fles om niet de smaak van de wijn te beïnvloeden. Knijp de plastic fles totdat de wijn er net niet uitkomt en draai de dop erop. Zo kan er geen zuurstof bij de wijn en kan de wijn enkele dagen tot zelfs een week bewaard worden!

Een zeer populaire tool om wijn langer te bewaren is de Vacuüm Wine Saver. Via dit kurkje en pompje trekt u alle lucht uit de fles en komt de wijn niet meer in contact met zuurstof. Het werkt eenvoudig en is zeer effectief. U kunt de wijn dus gewoon in de wijnfles bewaren en er langer van genieten!