Mylonas Savatiano Attika

12,00

”Grieks in een nieuw jasje”

Een fraaie droge wijn met een mooie rijpheid. In de geur wat kweepeer met kruidigheid en citrus. De Mylonas Savatiano heeft een mooi rond mondgevoel. Hij heeft een klein bittertje, tropische tonen en een redelijk lange afdronk. Elegant en perfect in balans. De Mylonas Savatiano Attika heeft Zilver Decanter World Wine Awards 2020.

 

Lees meer!

Alles over de historie en de perfecte wijntechniek van deze fles

Wijntechniek

Eigenaar: Mylonas Winery
Land: Griekenland
Gebied/Streek: Attika
Wijnbereiding: Traditioneel (plukken, persen, alcoholische gisting, rijping). Na de fermentatie nog 3 maanden sur lie rijping. Leeftijd wijnstokken gemiddeld 45 -50 jaar.
Wijngaard en bodem: Aangeplant op hoogte van 250 – 350 meter.
Oogstwijze: Handmatig
Druivensoort: 100% Savatiano
Alcohol: 12%
Schenktemperatuur: 10 °C – 12 °C
Glaswerk: Sauvignon blanc glas (smal)
Karafferen/Decanteren: Beide niet gewenst

Mylonas Savatiano Attika

Griekenland is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Meer dan 85% van alle wijngaarden zijn aangeplant met inheemse druivenrassen. Voorbeelden van deze rassen zijn: Agiorgitiko, Xinomavro, Savatiano, Roditis en de Retsina ras.

De Savatiano is voor de meesten een onbekende druif, maar in Griekenland het meest aangeplante druivenras. De ras is het symbool voor de Griekse gastronomie en gevinifieerd met stukjes dennenhars.

Wijnhuis Mylonas

Mylonas is een kleine familie wijnmakerij van 12 hectare  die vanaf 1917. Grootvader Antonis begint de wijngaard in de regio Karatea, Oost Attika. Het is in werkelijkheid een groot schiereiland met grenzen aan het Geraneia-gebergte. Attica is verdeeld in 3 wijnbouwzones. De bodem bestaat uit zand, klei en delen met ondergrond van kalksteen dat overgaat in Schalie. Het gebied stond bekend om zijn overvloed aan mineralen uit het tijdperk van Pericles. Het is ook de grond die de sleutel bevat tot de speciale smaak: een smaak die ervoor zorgt de Mylonas wijnen echt opvallen.

De wijnstokken zijn tussen de 45 en 50 jaar oud. Hier worden Savatiano wijnen gemaakt met een verfijnd smaakprofiel, verrijkt met aroma’s van steenvruchten, bloemen en kruiden. In combinatie met de zachte zuurgraad heeft de wijn veel frisheid. De wijn heeft een heldere strogele kleur en groenachtige hints. De wijngaard wordt niet geïrrigeerd en heeft zeer kleine opbrengsten.

De druiven worden met de hand geplukt en in kleine kratten geplaatst. Na de oogst worden de druiven direct naar de wijnmakerij gebracht en koelen de druiven op 8C. Daarna worden ze ontsteelt en krijgen ze een voorgisting voor 6 uur op 10C. Bezinking en gecontroleerde fermentatie op 16c in RVS tanks. Na de gisting nog 3 maanden rijping op de Lie.

Savatiano

Savatiano wordt verbouwd in het hart van Attica, het Mesogaia gebied. Dit ligt op hoogte van 200- 350 meter en is omgeven door zee, wat zorgt voor een bries in de wijngaard.  De druif kan goed tegen droogte en hitte. Zo valt er slechts rond 400 mm neerslag per jaar, waarvan maar 100 in de zomer. Maar deze druif kan zich makkelijk aanpassen aan deze omstandigheden. Zijn zuurgehalte is ook laag. Om deze reden wordt hij vaak geblend met een druivenras zoals Assyrtiko of roditis die van nature een hogere zuurgraad hebben. Maar een heel hoog zuurgehalte staat soms ook  een harmonische match met eten in de weg. De Mylonas Savatiano Attika is een wijn die door sommeliers graag geserveerd wordt en die past bij heel veel gerechten.

De Mylonas Savatiano Attika proberen in een van onze proeverijen? Neem snel contact met ons op!