Babylons Peak Viognier Roussanne

15,50

”Vol, romig en Complex”

Een blend van 60/40 Viognier en rousanne geeft het glas een parfum van witte bloemen en een fijn gehemelte van kruiden en wit steenfruit. Ook heeft de wijn een vleugje mineralen en witte peper. Het is een rijpe aromatische wijn met aroma’s van perzik en abrikoos. Een mooie integratie van eikenhout geeft diepte aan de wijn.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Lees meer!

Alles over de historie en de perfecte wijntechniek van deze fles

Wijntechniek

Eigenaar: Babylon’s Peak
Land: Zuid-Afrika
Gebied/Streek: Paardeberg (Swartland)
Wijnbereiding: Traditioneel (plukken, persen, alcoholische gisting, rijping). De wijn rijpt na de vergisting nog 3 maanden in barrique op de lees.
Wijngaard en bodem: 40 jaar oude ongeleide druivenstokken.
Oogstwijze: handmatig
Druivensoort: Viognier en Roussanne
Alcohol: 13,5%
Schenktemperatuur: 10 °C – 12 °C
Glaswerk: Chardonnay glas (breed)
Karafferen/Decanteren: Beide niet gewenst

Babylons Peak

Wijnlandgoed Babylons Peak

Op de top van de Paardeberg tussen Malmesbury en Paarl  in Zuid Afrika ligt het prachtige wijnlandgoed Babylons Peak. De Paardeberg bestaat voornamelijk uit granieten bodem en een uniek terroir. Dit geeft een optimale bodemexpressie en fruitzuiverheid. Hierdoor zijn bij uitstek de Rhonevarieteiten geschikt.

Wijnregio

De regio Swartland begint op circa 50 km ten noorden van kaapstad aan de westkust van Afrika. De bodem in Swartland is zeer vruchtbaar, het klimaat is erg droog en zeer warm, hierdoor is irrigatie op de meeste plekken noodzakelijk.

De winery Babylons Peak is vernoemd naar de granieten Piek; ook wel de” toren van Babel “’ genoemd. Dit is de berg die boven de wijngaarden uitsteekt. Dit is een van de hoogste wijngaarden in regio Swartland en bevind zich ongeveer 700 meter boven zeeniveau.

Het wijnlandgoed heeft een grote historie van meer dan 350 jaar oud. Het is al sinds 1919 eigendom van de Basson familie, inmiddels al 4 generaties. Het heeft echt een prive kelder in boetiekstijl en concentreert zich vooral op cultivars in Rhone-stijl. In 2001 besloot de zoon Stephan Basson de kelder te renoveren en zijn droom te realiseren. Stephan is een gedreven en hartelijke familieman. Hij is getrouwd met Inalize en zij hebben 3 kinderen: Annabel, Christiaan en Matthys. Stephan heeft zijn leven gewijd aan de wijnindustrie en is vastbesloten een prachtige assortiment Babylons Peak wijnen te maken.

Door de hoge temperaturen in de wijngaard, worden vooral Bush vines wijngaarden gebruikt. Hierbij hangen de druiven zeer laag bij de grond en zijn de struiken laag. De druiven worden kleiner maar ook geconcentreerder. Hierdoor ontstaan juist prachtige wijnen met geconcentreerde aroma’s. In Swartland staan veel Bush vine struiken. De wijnstok is hierdoor beschermd tegen stevige winden en doordat er weinig water beschikbaar is behoud de plant zijn bladeren. Groen en zo dicht mogelijk op het hout van de stam.

Maar het telen van druiven in Swartland brengt nog meer uitdagingen met zich mee. Ook de lokale fauna geniet van de druiven. In de omgeving leeft een groep van 80 bavianen in de heuvels die grenzen aan de wijngaarden. Gelukkig beheersen de kaapluipaarden de bavianen, en ook de grote eland helpt ze om ze weg te jagen. Ondanks deze uitdagingen, worden er prachtige wijnen gemaakt. En die kan jij ook proeven, ik zou zeggen doen!

Anderen bekeken ook